Oliwa z oliwek – jak wybrać tą najlepszą?

Autor
oliwa z oliwek

Dobrej jakości oliwa z oliwek, to prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych. W sklepach znajdziemy oliwy z każdej półki cenowej, jednak nie jest to tylko kwestia lepszego czy gorszego smaku, ale także jej wpływu na nasze zdrowie. Jak wybrać najlepszą oliwę z oliwek i czym powinna się ona cechować? Podpowiadamy!

Zalety stosowania oliwy z oliwek dobrej jakości

Oliwa z oliwek zawiera spore ilości kwasu oleinowego. Jest także bogata w witaminy A, E, D i K, nie zawiera soli ani glutenu. Przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, a także do właściwej pracy jelit i trawienia. Zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego, dzięki zawartości licznych przeciwutleniaczy. Sprzyja wchłanianiu się wapnia oraz wygładzeniu skóry. Możemy zastąpić nią masło czy wszelkie tłuszcze podczas gotowania i smażenia. Dodana pod koniec gotowania, podnosi wartość odżywczą potraw. Możemy także łączyć ją z wszelkimi przyprawami tworząc zdrowe sosy do sałatek, mięs czy ryb.

Miejsce pochodzenia

Mimo, iż dobrą oliwę z oliwek możemy zakupić zarówno we Włoszech, jak i w Grecji czy Hiszpanii, to właśnie włoska oliwa z oliwek cieszy się największą popularnością. Od dokładnego miejsca pochodzenia ważniejszy jest jednak fakt, czy oliwki zbierane były w tym samym czy innym kraju, w którym nastąpiło tłoczenie i rozlewanie oleju do butelek. Niby nie jest to nic złego, jednak świadczy o tym, iż od momentu zbioru, do zamknięcia konkretnego opakowania z oliwą, minęło sporo czasu. Oznacza to, że oliwa nie jest już tak zdrowa, ponieważ straciła sporo składników odżywczych.

Pojemność i sposób przechowywania

Podczas zakupu oliwy z oliwek, zdecydowanie lepiej jest wybierać mniejsze pojemności. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że zużyjemy całą zanim zjełczeje. Dla cennych kwasów tłuszczowych bowiem, bardzo niszczące jest światło oraz powietrze. Każdorazowe otwarcie butelki powoduje coraz szybsze utlenianie się oliwy. Powinna więc znajdować się w niewielkiej, szczelnej butelce z ciemnego szkła. Dzięki temu ograniczamy dostawanie się światła oraz powietrza do jej zawartości.

Oliwa z pierwszego tłoczenia

Jeśli chcemy wybrać oliwę najlepszej jakości, powinniśmy zdecydować się na tą opisaną jako extra vergine. Oznacza to, że oliwa uzyskana była z tłoczenia wyłącznie świeżych oliwek i nie podlegała żadnym procesom chemicznym. Najlepsze oliwy z oliwek tłoczone są na zimno, a po włożeniu do lodówki gęstnieją.

Aromatyzowane oliwy z oliwek

Oliwy w różnych smakach, (np. oliwa cytrynowa, bazyliowa czy czosnkowa), chętnie dodawane są do różnego rodzaju sałatek i pieczywa. Oliwa truflowa (np. oliwa truflowa sklep) natomiast, sprawdzi się świetnie jako dodatek do mięs i makaronów, z sosem na bazie śmietany. Świetnie smakuje także spożywana ze świeżym pieczywem.

5/5 - (1 vote)
Kategorie artykułu:
Kulinaria

Komentarze

Comments are closed.