Poszukujesz zdrowych i smacznych dodatków do dań głównych? Chcesz zastąpić ziemniaki i makarony składnikiem równie sycącym, ale też wartościowym i bogatym w witaminy? Ryż i kasza idealnie sprawdzą się w Twojej kuchni. Podpowiadamy, jakie z nich wybrać, aby zagościły w menu na stałe.
Kasza i ryż znane w kuchni od starożytności
Kasza i ryż znane są od starożytności. Można je spotkać w kuchniach niemal całego świata. Zdrowe i bogate w składniki odżywcze, takie jak: cenne witaminy, żelazo, czy błonnik doskonale sprawdzają się jako smaczne zamienniki ziemniaków i makaronów. Na przygotowanie smacznego dania z ryżem lub kaszą nie potrzebujesz wiele czasu. Te produkty gotuje się bardzo prosto i szybko.
Poznaj ryż paraboliczny
Na rynku dostępne są różne rodzaje ryżu. Do jednych z najbardziej bogatych w witaminy i składniki odżywcze należy ryż paraboliczny, zwany także ryżem parboiled. Ta odmiana ryżu jest:
- łatwo przyswajalna przez organizm
- lekkostrawna
- zawiera cenny kwas fitynowy, który wiąże metale ciężkie i niweluje ich wchłanianie do organizmu. Kwas fitowy jest przeciwutleniaczem redukującym wolne rodniki. Wiadomo też, że przeciwdziała takim chorobom, jak: nowotwory, cukrzyca i choroby układu krążenia.
- ma niższy IG (ok. 60) w porównaniu z innymi odmianami białego ryżu
Jak przyrządza się ryż paraboliczny
Gotowanie ryżu parabolicznego na wolnym ogniu trwa 15 minut. Po tym czasie ziarna stają się idealnie miękkie i nabierają odpowiednią objętość. Ryż paraboliczny w powodzeniem wykorzystasz do różnorodnych, pysznych potraw. Jego smak i aromat docenisz, przygotowując dania mięsne, warzywne i rybne. Oprócz tego biały ryż świetnie się sprawdza jako dodatek do mlecznych i owocowych deserów.
Poznaj kaszę krakowską
Drugim zdrowym i smacznym zamiennikiem tradycyjnych ziemniaków i makaronów jest kasza krakowska. Bogata w składniki odżywcze, kwasy egzogenne i lekkostrawna daje dużo dobrej energii, przeciwdziała stresowi, wspomaga pamięć i koncentrację. Polecana jest szczególnie dla tych, którzy cenią sobie zdrowy styl życia, zrównoważoną dietę. W kaszy krakowskiej zawarte są:
kwas foliowy
- żelazo
- witamina E
- witaminy z grupy B
- potas
- wapń
- fosfor
- magnez
- bor
- jod
W kuchni polskiej kasza krakowska znana jest od wielu pokoleń. Wykorzystywana do przygotowywania wielu tradycyjnych potraw świetnie się także sprawdza jako składnik dań najbardziej wyszukanych. Doskonale komponuje się z zupami, daniami mięsnymi i warzywnymi oraz sosami. Kasza krakowska pomaga w tworzeniu pysznych deserów. Jednym z najbardziej lubianych jest zapiekana lub gotowana kasza z tartym jabłkiem, wanilią i rodzynkami.