Miechunka, czyli złota jagoda Inków – co musisz o niej wiedzieć?

Autor
Miechunka - jagoda Inków

Miechunka, określana również jako złota jagoda Inków czy wiśnia peruwiańska, to mały owoc o niezwykłych właściwościach. Staje się coraz bardziej popularna wśród osób dbających o zdrową dietę, a smakosze sięgają po nią ze względu na jej interesujący smak, który może wzbogacić wiele potraw. Jaką historię mają złote jagody i jak wykorzystać je w kuchni? Odpowiadamy!

Poznaj jagodę Inków bliżej

Miechunka pochodzi z Ameryki Południowej, a swoimi korzeniami sięga aż do epoki Inków. Krzewy, na których rośnie, nie mają wysokich wymagań, są odporne na trudne warunki. Dziś jagody Inków często są określane jako Physalis peruviana i pod taką nazwą można je kupić w formie świeżych owoców.
Owoce przypominają pomidorki koktajlowe, jednak mają pomarańczowy kolor i są zamknięte w delikatnej, jakby pergaminowej otoczce. Dzięki niej zachowują wszystkie właściwości odżywcze, a dodatkowo są chronione przed uszkodzeniami, przez co dłużej zachowują świeżość.

Walory zdrowotne

Jedną z właściwości złotej jagody Inków jest wysoka zawartość witaminy C, która jest doskonałym przeciwutleniaczem, a także wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i ułatwia gojenie się ran. Miechunka wspomaga organizm w walce z przeziębieniem, ma bardzo dobry wpływ na układ odpornościowy. Zawiera także witaminę B, która wpływa pozytywnie na układ nerwowy – poprawia kondycję psychiczną i zwiększa odporność na stres. Wiśnia peruwiańska będzie doskonałym wyborem dla osób, które zmagają się z cukrzycą, a także dla wszystkich, którzy chcą obniżyć poziom cholesterolu, ponieważ jej owoce pomagają w leczeniu miażdżycy. Dodatkowo mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwwrzodowe. Ich istotnymi składnikami są również niezbędne dla naszego organizmu: wapń, żelazo i fosfor.

Pomysł na miechunkę

Miechunka największą popularność zyskała w formie świeżych i suszonych owoców. Pierwsze doskonale smakują jedzone solo, ponieważ ich smak jest zarówno delikatnie słodki, jak i kwaśny, dzięki czemu stanowią doskonałą przekąskę. Można je pokroić i dodawać do sałatek i kanapek, tworząc interesujące połączenia smakowe, które ciężko byłoby osiągnąć przy wykorzystaniu innych owoców czy warzyw.
Drugą formą jagody Inków, która jest równie popularna, są suszone owoce. Z powodzeniem mogą zastąpić rodzynki, jednak trzeba pamiętać, że ich smak nie jest aż tak słodki, a do tego ma w sobie kwaskowatość, która dość mocno dominuje. Można je wykorzystać jako element zdrowych potraw – w owsiance, do zdrowych ciasteczek owsianych czy w koktajlach. Świetnie sprawdzą się także w roli szybkiej przekąski – jedzone samodzielnie lub jako jeden ze składników domowej mieszanki orzechów i suszonych owoców. Podobnie jak świeże owoce miechunki, także suszone będą doskonałym składnikiem sałatek. Ich kwaśny smak można wykorzystać w sałatkach owocowych i warzywnych, które potrzebują wyraźnego akcentu.

4.1/5 - (7 votes)
Kategorie artykułu:
Kulinaria

Comments are closed.