Suszone owoce są znane od tysięcy lat – suszenie od wieków pomagało bowiem w przedłużeniu trwałości pożywienia. W przypadku owoców zapewniało to obecność witamin i składników odżywczych również zimą. Dziś, choć świeże owoce można dostać o każdej porze roku, nadal warto pamiętać o suszonych. Suszone owoce w ciąży mogą stanowić ciekawą przekąskę, wspomogą również odchudzanie. Sprawdź, co jeszcze musisz o nich wiedzieć.
Suszone owoce – właściwości
Suszone owoce powstają poprzez proces odparowania wody. W świeżych, w zależności od ich rodzaju, woda może stanowić nawet ponad 80 procent ich zawartości. Po wysuszeniu pozostaje jej zwykle tylko 20 procent. Dzięki temu suszone owoce można łatwiej i dłużej przechowywać. Choć chętniej sięgamy po nie jesienią i zimą, gdy wybór świeżych jest nieco mniejszy, warto o nich pamiętać przez cały rok.
Suszone owoce – mikroelementy
Po zmniejszeniu ilości wody suszone owoce stanowią skoncentrowane źródło witamin i składników odżywczych. Cennym składnikiem obecnym w suszonych owocach jest zwłaszcza błonnik – jego brak w diecie to jedna z najważniejszych przyczyn otyłości. Wspólnie z sorbitolem, czyli cukrem, który wytwarza się w czasie suszenia owoców, wspomaga pracę układu pokarmowego. Uważa się, że suszone owoce zawierają nawet nieco więcej błonnika niż świeże.
Pozostaje w nich natomiast nieco mniej witamin, ale i tak są dobrym sposobem na uzupełnienie diety w te elementy. W suszonych owocach znajdziemy również minerały, takie jak miedź, potas, magnez, żelazo czy mangan. W niektórych występują również przeciwutleniacze, które hamują działanie wolnych rodników, przyczyniających się do wielu poważnych chorób.
Suszone owoce – rodzaje
Nie wszystkie owoce nadają się do suszenia, ale w sklepach znajdziemy sporo ich rodzajów. Do najpopularniejszych należą śliwki, jabłka, winogrona, morele i daktyle. Można je wykorzystywać na różne sposoby – zarówno jako przekąski, jak i składniki kompotów, ciast czy pierogów. Dobrze spiszą się również jako dodatek do mięs.
Suszone owoce goji
W ostatnim czasie popularność zdobywają suszone owoce goji. To owoce kolcowoju chińskiego, rośliny pochodzącej z Azji. W tamtejszej medycynie są uważane za lekarstwo, zaliczane do tak zwanej superżywności. W Polsce nie są dostępne świeże jagody goji, ale łatwo znajdziemy je w postaci suszonej. Stanowią skoncentrowane źródło minerałów, posiadają jednak również właściwości odmładzające organizm. Mogą także wspomagać układ odpornościowy. Można ich używać w podobny sposób do tego, w jaki wykorzystywane są rodzynki – między innymi dodawać do deserów albo spożywać bezpośrednio.
Suszone owoce – odchudzanie
Suszone owoce są bardziej sycące niż świeże, nadają się więc do spożywania w czasie diety odchudzającej. Wtedy należy jednak pamiętać, by jeść suszone owoce bez cukru – inaczej nie będą spełniać swojej funkcji. Same w sobie suszone owoce są dość kaloryczne, ale stanowią zdrowy zamiennik dla słodyczy, odpowiedni dla osób, które próbują zrzucić zbędne kilogramy.