Suszone owoce często kojarzą się z kompotem na wigilijnym stole. Tymczasem główny składnik tego napoju warto włączyć do swojej diety i spożywać znacznie częściej niż jedynie raz w roku. W czym pomogą nam suszone śliwki? Na pewno w lepszej przemianie materii, ale to tylko jedna z ich zalet.
Suszone owoce – właściwości
Podstawową cechą, która odróżnia suszone owoce od świeżych, jest mniejsza zawartość wody. To sprawia, że suszone owoce można dłużej przechowywać. Wspólnym wyróżnikiem tego typu przekąsek jest też wysoka zawartość błonnika. W zależności od rodzaju owocu, są także źródłem różnego rodzaju mikroelementów. Na tyle przydają się organizmowi, że nawet suszone owoce w ciąży nie będą złym pomysłem. Wystarczy tylko pamiętać, by sięgać po nie z umiarem.
Suszone śliwki – przepis na dobre trawienie
Suszone śliwki, podobnie jak świeże, są źródłem wielu witamin. Dzięki procesowi suszenia można z nich jednak korzystać cały rok. Zawierają witaminy z grupy B, w tym niezbędną do produkcji płytek krwi witaminę B2, a także witaminy E, K, C i A. Na tym jednak nie koniec, bo w suszonych śliwkach znajdziemy także kwas foliowy, cynk, magnez, żelazo czy potas.
Wspomagają również procesy trawienia. Dzieje się tak dzięki zawartym w nich pektynom i błonnikowi, które dobrze wpływają na jelita. To jednak nie koniec powodów, dla których warto włączyć suszone śliwki do swojej diety – są również bogate w antyoksydanty. Substancjom tym przypisuje się zdolność do przeciwdziałania wolnym rodnikom. Te z kolei mają przyczyniać się do groźnych chorób, a nawet wywoływać nowotwory, dlatego warto z nimi walczyć.
Suszone śliwki i odchudzanie
Owoce suszone zwykle są bardziej kaloryczne niż specjały zerwane prosto z gałęzi. Mimo to po suszone śliwki mogą sięgać również osoby na diecie, które starają się odchudzić. Zawarte w śliwkach substancje spowalniają bowiem wchłanianie cukrów. W takiej sytuacji organizm zazwyczaj sięga po rezerwy tłuszczu, co ma korzystny wpływ na zmniejszenie wagi. Pomaga w tym też lepsza przemiana materii, którą gwarantuje spożywanie suszonych śliwek.
Pomysły na wykorzystanie suszonych śliwek
Nie każda suszona śliwka będzie mieć takie same właściwości. Zawartość poszczególnych mikroelementów będzie się różnić w zależności od odmiany owocu, który został poddany procesowi odparowania wody. Suszy się śliwki węgierki, ale także na przykład nieco mniej popularne pod tą postacią renklody.
Suszone śliwki można wykorzystać na różne sposoby. Nadają się na samodzielną przekąskę, ale świetnie sprawdzą się również jako dodatek do mięs czy bigosu. Ciekawym pomysłem mogą być śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami. Te owoce często stanowią również składnik ciast, ale w połączeniu ze słodkimi wypiekami diety odchudzającej oczywiście nie wspomogą.