Suszone morele i ich właściwości

Autor
suszone morele w ciąży

Suszone morele to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Mogą pomóc w walce z anemią i dostarczać składników ważnych dla organizmu przez cały rok. Na swoją pozycję w menu kolejnych narodów pracują już od kilku tysięcy lat. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety? Czy można jeść suszone morele w ciąży? Odpowiadamy!

Morele suszone – właściwości

Według ustaleń badaczy, ludzie uprawiają morele od sześciu tysięcy lat. Na początku korzystali z nich głównie mieszkańcy Azji, ale już na początku naszej ery dotarły do Europy. Od tamtej pory są chętnie uprawiane na południu kontynentu, przede wszystkim w krajach położonych nad Morzem Śródziemnym. Owocują jednak również w Polsce.

Ludzie szybko przekonali się, że morele warto suszyć, by zatrzymać ich wyjątkowy smak. Dziś w cenie są nie tylko ich walory smakowe, ale i pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Wśród cennych składników zawartych w suszonych owocach nie brakuje antyoksydantów. Głównym jest beta-karoten, któremu świeże morele zawdzięczają swój kolor. Związek ten pozytywnie wpływa na nasz układ odpornościowy, pomaga także w chronieniu się przed infekcjami. Podobne właściwości wykazuje również obecna w morelach witamina C.

Jakie inne związki zawierają jeszcze te suszone owoce? Rodzaje korzystnych dla organizmu składników występujących w morelach wyglądają imponująco. Witamina E, B1, B2 i B6, błonnik, potas, wapń fosfor i żelazo – dieta bogata w te owoce dostarczy nam wszystkich wymienionych substancji.

Suszone morele w ciąży i codziennej diecie

Suszone morele są szczególnie polecane osobom zmagającym się z kilkoma przypadłościami. Zawarte w nich związki przydadzą się anemikom, pomagają również przywrócić równowagę kwasowo-zasadową osobom często uprawiającym sport. Warto, by włączyli je do swojej diety także chorzy na osteoporozę. Ponadto suszone morele pozytywnie wpłyną na naszą skórę.

Czy można jeść suszone morele w ciąży? To cenne źródło witamin, przyszłe mamy mogą więc traktować je jako zdrową przekąskę, podobnie jak inne owoce. W ciąży nie należy z nią jednak przesadzać, suszone morele są bowiem zdecydowanie bardziej kaloryczne niż te zerwane prosto z gałęzi.

Suszone owoce – rodzaje moreli dostępnych w sklepach

Decydując się na zakup suszonych moreli, warto zwrócić uwagę na to, jak wyglądają. Większość moreli dostępnych na półkach ma intensywny, pomarańczowy kolor. Mogłoby się wydawać, że ta naturalna barwa owoców powinna być ich atutem, ale jest dokładnie odwrotnie. By morele zachowały swój kolor, dodaje się do nich bowiem dwutlenek siarki, który może być niekorzystny dla naszego zdrowia.

Dlatego warto szukać na sklepowych półkach moreli suszonych w naturalny sposób. Będą zdecydowanie ciemniejsze, w kolorze zbliżonym do brązu. Oprócz korzyści dla naszego zdrowia zakup takich suszonych owoców przyniesie nam jeszcze jedną nagrodę – morele bez dodatku związków siarki są słodsze.

5/5 - (1 vote)
Kategorie artykułu:
Kulinaria·Zdrowie

Comments are closed.