Od pewnego czasu w kuchennych aranżacjach niezwykle cenione są naturalne materiały. Wszelkie elementy wyposażenia tego typu są bardzo stylowe, a przy okazji umożliwiają nam ciągły kontakt z naturą. Nic zatem dziwnego, że w nowoczesnych wnętrzach dominuje drewno, kamień czy nawet mech dekoracyjny. Wybierając meble, powinniśmy jednak pamiętać o kilku bardzo ważnych kwestiach. Szafki, stoły czy krzesła drewniane umieszczone w kuchni, muszą bowiem cechować się trwałością oraz odpornością na zniszczenia. Jakie rodzaje drewna będą zatem najlepsze, a których lepiej unikać jak ognia? Sprawdź!
Meble i stoły drewniane – na co są najbardziej narażone?
Zarówno drewniane krzesła, jak i stoły czy inne meble, są narażone w kuchni na wiele czynników. W pomieszczeniu tym panują bowiem bardzo “ekstremalne” warunki, dlatego podczas wyboru poszczególnych elementów wyposażenia, powinniśmy pamiętać o największych zagrożeniach. Dzięki temu będziemy w stanie nabyć meble, które zachowają swój wygląd na długo. Na co narażone jest zatem drewno w kuchni?
Wilgoć
Meble drewniane umieszczone w kuchni są narażone przede wszystkim na wszechobecną wilgoć. Woda czy para wodna skraplająca się na różnych powierzchniach może sprawić, że nasz materiał nieco się wybrzuszy oraz napęcznieje. Niezwykle ważne jest więc odpowiednie zabezpieczenie drewna oraz jego regularna impregnacja. Musimy również pamiętać, by jak najszybciej usuwać np. rozlaną ciecz z blatu, stołu czy krzeseł. Zapobiegniemy w ten sposób ich zniszczeniu oraz pojawieniu się nieestetycznych zacieków.
Uszkodzenia mechaniczne
W kuchni najczęściej spędzamy bardzo dużą ilość czasu. Codzienne gotowanie czy spożywanie posiłków w gronie najbliższych sprawiają, że nasze meble drewniane są narażone na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne. Wystarczy bowiem przez przypadek porysować blat nożem, czy też obić nogi stołu podczas sprzątania. Jeśli chcemy, by nasze elementy wyposażenia zachowały idealny wygląd na długi czas, musimy zatem wystrzegać się tego typu sytuacji.
Ubytki
Większość kuchni całe dnie tętni życiem. Jest to dla wielu z nas pomieszczenie, w którym spędzamy przynajmniej kilka godzin, wykonując najróżniejsze czynności. Na meblach drewnianych mogą zatem z czasem pojawiać się liczne ubytki. Najczęściej dodają one uroku naszym elementom wyposażenia i sprawiają, że te stają się szlachetniejsze. Mimo to uważajmy, by nie powstało na nich zbyt wiele dziury, które mogą w pewnym momencie odebrać piękny wygląd naszym meblom.
“Znikający” lakier
Wszystkie meble drewniane, a w szczególności kuchenne, są zabezpieczane odpowiednim lakierem. Niestety ten po jakimś czasie może zacząć się niszczyć i znikać z powierzchni materiału. Powinniśmy być zatem przygotowani na częstą renowację elementów wyposażenia. Przeważnie nie powinien być to jednak dla nas zbyt duży problem.
Jakie rodzaje drewna będą najlepsze?
Większość osób planujących zakup drewnianych mebli do kuchni z pewnością zastanawia się, jaki rodzaj materiału będzie najlepszy. Drewno, w zależności od gatunku, posiada bowiem nieco inne cechy. Na jakie rodzaje warto się zatem zdecydować?
Dąb
Jednym z najpopularniejszych materiałów, z których wykonuje się meble drewniane, jest zdecydowanie dąb. Cenimy go przede wszystkim za wyjątkową trwałość, twardość oraz odporność na zniszczenia. Przeważnie produkowane są z niego stoły i krzesła kuchenne, blaty oraz fronty szafek czy szuflad. Posiada on bardzo ciekawy kolor, który idealnie wpisuje się w większość aranżacji. Dębowe elementy wyposażenia są niestety bardzo drogie. Ich cenę kształtuje w głównej mierze twardość drewna. Materiał ten jest bowiem ciężki do obróbki, jednak dzięki temu pozostaje w idealnym stanie na wiele lat. Jedyną wadą dębu jest jego podatność na odbarwienia. Pod wpływem wody może zacząć ciemnieć, jednak przy odpowiedniej pielęgnacji nie powinno być z nim żadnych większych problemów.
Buk
Buk to kolejny polecany rodzaj drewna. W odróżnieniu do dębu materiał ten jest bardzo plastyczny i niezwykle prosto jest go odpowiednio obrobić. Najczęściej wykonuje się z niego krzesła oraz stoły o nietypowych kształtach. Warto zatem postawić na buk szczególnie w kąciku jadalnianym. Niestety nie poleca się tego rodzaju drewna na blaty kuchenne. Łatwo bowiem go zarysować, a dodatkowo pod wpływem wielu czynników, np. wilgoci czy ciepła, może zacząć tracić swój pierwotny kształt.
Jesion
Trwały i mocny dąb ma swojego godnego rywala, jakim jest jesion. Odpowiednio przygotowany i zaimpregnowany może nawet wyglądem przypominać właśnie swojego bardziej popularnego “towarzysza”. Jesion ma bowiem bardzo wyraźne słoje oraz ciekawą strukturę, obok której nie da się przejść obojętnie. Jego twardość jest nieco zbliżona do dębu, dlatego oprócz mebli kuchennych, niezwykle często kładzie się go na podłogę, czy też wykonuje z niego blaty.
Sosna
Sosna ma jedną zdecydowaną przewagę nad wyżej wymienionymi gatunkami drewna. Jest bowiem stosunkowo tania, a przy okazji niezwykle łatwa do obrobienia. Dodatkowo cechuje się ciekawą, dość charakterystyczną strukturą, która idealnie wpisze się zarówno w nowoczesne, jak i klasyczne aranżacje. Wybierając meble sosnowe, musimy jednak pamiętać, że będą one zdecydowanie bardziej podatne na zniszczenia niż te dębowe czy jesionowe. Mimo to warto w nią inwestować, szczególnie wtedy, gdy lubimy częste zmiany. Jej niska cena sprawia bowiem, że “wyrzucenie” starych mebli i ich wymiana na nowe nie są dla nas zbyt uciążliwe.
Orzech
Meble wykonane z orzecha są idealną propozycją dla osób nielubiących nudy. Dlaczego? Drewno to posiada bardzo ciekawy ciepły kolor oraz nietypową strukturę, która sprawia, że każda z desek wygląda inaczej. Przeważnie nie sposób zatem znaleźć dwóch identycznych kawałków drewna. Ta cecha z pewnością dodaje uroku kuchennym meblom. Dodatkowo materiał ten jest wytrzymały i odporny na uszkodzenia. Musimy jednak liczyć się z tym, że za orzechowe meble zapłacimy niemałą sumę. Cena tego materiału przewyższa bowiem kwotę, jaką musielibyśmy wydać na dąb. Mimo to, jeśli możemy sobie pozwolić na spore wydatki, zdecydowanie warto inwestować właśnie w orzechowe elementy wyposażenia.
Inne polecane gatunki drewna
Wśród polecanych materiałów znajduje się również modrzew oraz świerk. Ich wygląd sprawia jednak, że głównie umieszcza się je w góralskich chatach czy wnętrzach inspirowanych Podhalem. Obydwa rodzaje drewna są wyjątkowo trwałe i wytrzymałe, a ich ceny można zaliczyć do umiarkowanych.
Jakich rodzajów drewna lepiej unikać?
Wśród gatunków drewna, których lepiej unikać w kuchni znajdziemy m.in. jodłę. Jest to bowiem materiał wyjątkowo podatny na uszkodzenia oraz pękanie. Kusi on co prawda swoją piękną jasną barwą, jednak bardzo ciężko zachować go w dobrym stanie. Kolejnym rodzajem, w który lepiej nie inwestować, jest topola. Drewno to bywa bowiem bardzo kruche, dlatego wykonuje się z niego głównie papier czy zapałki. Meble topolowe z pewnością nie zdałyby swojego egzaminu w kuchni. Jakich jeszcze gatunków lepiej unikać? Przede wszystkim jaworów, akacji oraz bals.
Jak pielęgnować meble drewniane?
O meble drewniane należy dbać w odpowiedni sposób. Przede wszystkim każdego dnia, warto przetrzeć je wilgotną ściereczką, a następnie wytrzeć np. ręcznikiem papierowym. Dzięki temu woda nie przeniknie do głębszych warstw drewna. Konieczne będzie także używanie specyfików oraz sprayów dedykowanych tego typu materiałom. Nasze meble zachowają w ten sposób idealny wygląd na wiele lat. Raz na jakiś czas warto także pokryć je środkiem impregnującym bądź odpowiednim lakierem.