Jeśli każdy z nas miałby wymienić kilka najpopularniejszych dań włoskich, z pewnością najpopularniejsze byłyby pizza i makaron włoski. A jeśliby jeszcze bardziej zawęzić poszukiwania i zapytać jedynie o pasty? Pierwszą z nich byłoby spaghetti, a dalej? W tym artykule zajmiemy się przedstawieniem jednego z najbardziej popularnych rodzajów makaronów w Polsce, który jest tak często kupowany, gotowany i spożywany, że doczekał się polskiej nazwy. Zobaczmy, czemu makaron świderki jest tak częstym gościem w naszej kuchni!
Makaron fusilli – kilka ciekawostek
Na samym wstępie warto dowiedzieć się kilku ciekawych kwestii dotyczących opisywanego przez nas makaronu. Jedną z podstawowych informacji, jaką zazwyczaj chcemy poznać, jest miejsce pochodzenia. W przypadku fusilli, makaron ten pochodzi najprawdopodobniej z północnej części Włoch, dokładniej mówiąc z Kampanii.
Jeśli chodzi o jego nazwę, zdania są dość podzielone. Jedni mówią, że makaron świderki po włosku „fuso„, pochodzi od słowa oznaczającego wrzeciono. Według tej wersji nazwa ma odnosić się do procesu wytwarzania makaronu, gdzie uciska i obraca się ciasto, aby uzyskało swój wyjątkowy kształt. Z drugiej strony mamy wersję mówiącą, że nazwa nawiązuje do wnętrza gwintowanej lufy karabinowej – „fusile„. Tutaj odnosimy się już do samego wyglądu, a nie procesu wytwarzania. Cóż, obie wersje wydają się być równie prawdopodobne, więc warto zapamiętać obie, aby na kolacji ze znajomymi móc pochwalić się znajomością takich kulinarnych ciekawostek.
Ostatnią ciekawostką jest fakt, że fusilli możemy kupić w dwóch formach. Tą tradycyjną wersję chyba każdy z nas zna, ale czy wiedzieliście, że istnieje coś takiego jak fusilli lunghi? Można by to określić, jako spaghetti, które przybrało kształt świderków. Ten rodzaj makronu nie jest tak bardzo popularny w Polsce, ale skoro można wymienić kilkadziesiąt rodzajów makaronów, nikogo nie powinno zdziwić, że niektóre z nich nie są tak samo popularne. Co więcej, nawet we Włoszech, nie każdy makaron jest równo doceniany. Na początku pandemii, większość osób zaczęła robić duże zapasy (m.in ze sklepu https://kuchnia-wloska.com.pl/). W przypadku półwyspu Apenińskiego bardzo często kupowano makaron w olbrzymich ilościach, ale jak podają zagraniczne źródła, mało kto był skłonny kupić penne lisce. Czemu? Jak się okazuje ten rodzaj makaronu nie gwarantuje optymalnego przyklejania się sosu, ponieważ nie ma żadnych żłobień ani rowków.
Jakie rodzaje makaronu fusilli znajdziemy na rynku?
Przeglądając ofertę włoskich makaronów możemy zobaczyć, że nawet w mniejszych sklepach znajdzie się ich kilka lub nawet kilkanaście różnych rodzajów. Co więcej, nawet wśród jednego rodzaju znajdziemy kilka różnych możliwości i tak też w przypadku fusilli. Pasta, o której mowa w tym artykule, może zostać wykonana z przeróżnych składników. Jako pierwsze weźmy pod lupę dania dla osób, które nie spożywają glutenu. Czy dla nich znajdzie się odpowiedni rodzaj makaronu fusilli? Na szczęście w ofertach różnych sklepów możemy spotkać się z makaronem bezglutenowym w tym niezwykłym kształcie, więc tutaj większość osób nie powinna mieć problemu ze znalezieniem paczki dla siebie. Oczywiście należy dokładnie zapoznać się z opakowaniem i opisem producenta, aby mieć pewność, że kupowany produkt będzie dla nas odpowiedni!
Kolejną grupą osób, która będzie mogła skorzystać z różnorodnej oferty makaronów proponowanej na rynku, są osoby potrzebujące w swojej diecie różnorodnych źródeł białka. Makarony wykonane z warzyw strączkowych zawierają go dużo, dzięki czemu taki rodzaj pasty będzie mógł urozmaicić dietę np. wegan. Wśród dostępnych makaronów będziemy mogli wybierać z makaronów z groszku zielonego, ciecierzycy lub soczewicy czerwonej.
Co najlepsze, wyżej wymienione przykłady to nie koniec możliwych rodzajów makaronów fusilli. Mamy przecież jeszcze makaron pszenny, orkiszowy, ryżowy, razowy – jeśli o jakimś jeszcze zapomnieliśmy, napiszcie je w komentarzu!
Czemu makarony są bardzo popularne?
Czy ktoś kiedykolwiek zastanawiał czemu makrony są tak popularne? I wcale nie mowa tutaj jednie o włoskim fusilli, bo przecież makarony są również bardzo popularne w innych kulturach. Mamy przecież orientalne makarony, ramen, ryżowy czy wiele więcej. Jedną z cech, która łączy wszystkie rodzaje makaronów, niezależnie od kultury jest fakt, że są one doskonałą bazą do wielu dań. Zobaczmy więc, gdzie i jak możemy wykorzystać bohatera naszego artykułu.
Do jakich dań najczęściej stosuje się fusilli – sos, zapiekanka i sałatka z makaronem fusilli
Niektóre dania i napoje mają swoje zwyczaje i tradycje. Dla przykładu, cappuccino pije się jedynie rano. Prawdziwy Włoch nie zdecyduje się na zamówienie tego rodzaju kawy po południu, ponieważ jest ona najczęściej dodatkiem do słodkiego rogalika, który jedzony jest na śniadanie. Takie same niepisane zasady możemy zauważyć w przypadku makaronów. Możemy na ogół podzielić pasty na kilka kategorii, które będą pokazywać, w jakim daniu dany rodzaj sprawdzi się najlepiej. Wśród nich mamy:
- makarony do lekkich sosów,
- duże makarony nadające się do zapiekania,
- makarony do gęstych sosów,
- mniejsze rodzaje makaronów, które dobrze mieszają się z innymi składnikami dania i łatwo może je nabrać.
Jak myślicie, z którym rodzaje makaronów mamy do czynienia w naszym przypadku? Dokładniejszy opis jednego rodzaju powinien od razu zwrócić uwagę, ponieważ właśnie o tym rodzaju makaronu mówimy. Oczywiście nic nie stanie się, jeśli do dania, które najczęściej podaje się ze spaghetti wykorzystamy fusilli, ale na ogół możemy korzystać z tej zasady, aby móc łatwiej rozkoszować się włoskim posiłkiem. A czemu świderki najbardziej sprawdzają się z sałatkach, sosach z dużą ilości składników lub bogatych w smaku zapiekankach? Dzięki świderkowatej budowie, sosy i dressingi mogą idealnie oblepić makaron. W dodatku, nabierając na widelec pojedynczy świderek, oprócz sosu przyczepione będą do niego inne też składniki dania. Nie możemy również zapomnieć o wygodzie, jaką jest jedzenie makaronu, który nie uderza nas sosem po brodzie – co w przypadku tagliatelle lub spaghetti jest codziennością.
Makaron fusilli – przepis na szybki obiad
W jakiej formie możemy go przygotować? Dowolność jest olbrzymia, a korzystać będziemy z wyżej wymienionych właściwości makaronu. Fusilli ze szpinakiem i serkiem mascarpone jest szybkim przepisem, który będzie pasował do tego rodzaju makaronu, ponieważ szpinak powinien idealnie opleść się wokół makaronu. Ta sama zasada będzie dotyczyć fusilli z pesto, kurczakiem i suszonymi pomidorami. Pesto otoczy świderki, a kurczaka i suszone pomidory z łatwością nabijemy na widelec! Dla pescetarian interesującym przepisem może okazać się fusilli z tuńczykiem i pomidorami. Pamiętaj, że makaron fusilli możesz w tym przypadku zastąpić innym lub przygotować go samemu. Przepis na domowy makaron znajdziesz na https://kuchnia-wloska.com.pl/blog/domowy-makaron-w-stylu-wloskim.html.
Makaron fusilli – ile gotować?
Skoro mowa już o daniach, to warto wiedzieć, ile powinniśmy gotować makaron fusilli. Przepisy co do odpowiedniego czasu gotowania będą znajdowały się na opakowaniu, dlatego nie ma sensu podawać zbyt dużego przedziału. To co jest najważniejsze to, aby nie przegotować naszego dania. Najlepiej smakuje makaron al dente, ponieważ zachowuje swoją sprężystość i konsystencję.
Kolorowy makaron świderki – skąd te kolory?
Świderki makaron są bardzo kuszącym wyborem w daniach, gdzie liczy się estetyka podanego posiłku. Z pierwszej części artykułu wiemy już czemu i w jakich daniach decydujemy się na wybór tej pasty. A co powiecie na jeszcze większe uatrakcyjnienie dań? Chyba wszyscy wiemy, że w dużej mierze doświadczenia kulinarne zależą nie tylko od zmysły smaku. Węch i wzrok również odgrywają tutaj dużą rolę. W tej części skupimy się na właśnie na odbiorze dań przez nasze oczy.
Makaron fusilli możemy spotkać w sklepach w wielu kolorach. Znajdziemy te tradycyjne wersje pszenne i razowe w naturalnych barwach, ale jeśli zależy nam na kolorowym posiłku, możemy skorzystać z tytułowego makaronu. W sklepach bez problemu znajdziemy kolorowe opakowania z równie wielobarwnym makaronem. A skąd biorą się te kolory? Każdy świadomy konsument powinien sobie wyrobić zwyczaj czytania etykiet i składu, co dotyczy również makaronu. Jeśli chcemy zobaczyć, co zostało użyte do zabarwienia ciasta, wystarczy przeczytać skład danego produktu. Wśród najczęstszych barwników możemy wymienić:
- kurkumę,
- buraki,
- pomidory,
- paprykę,
- marchew,
- szpinak.
Wszystkie wyżej wymienione warzywa i owoce są często przez nas używane w kuchni, więc czemu nie wykorzystać ich również w taki sposób – producenci włoskiej pasty to zauważyli, dzięki czemu my możemy cieszyć się z kolorowego makaronu.
Gdzie kupimy makaron fusilli?
A gdzie musimy udać się na zakupy, aby kupić makaron fusilli? Lidl, inne sklepy sieciowe czy nawet mniejsze sklepy osiedlowe powinny w swojej ofercie mieć chociaż jeden rodzaj świderków. Dlatego jeśli szukacie łatwego i szybkiego pomysłu na obiad, makaron fusilli z kurczakiem i lekkim sosem będzie daniem, które będzie można przygotować szybko, a w dodatku nie będziemy musieli krążyć po kilku sklepach w poszukiwaniu potrzebnych składników. W przypadku chęci zakupienia makaronów o nietypowych właściwościach np. wegańskich, bezglutenowych itp. lepiej jest udać się do większych sklepów lub przeglądać działy ze zdrową żywnością albo produkty będące w aktualnej ofercie tymczasowej lub tematycznej. Kolejnym rozwiązaniem jest zamówienie potrzebnych rzeczy przez internet. Oferta takich sklepów potrafi zrobić wrażenie, a w dodatku przy większym zamówieniu najczęściej możemy liczyć na darmową wysyłkę, co może niektórych dodatkowo zachęcić.
A jeśli szukasz inspiracji na dania z makaronem, zajrzyj również do wpisu https://www.gorlice.info.pl/2020/12/16/z-czym-mozna-zjesc-makaron-poznaj-dodatki-dzieki-ktorym-wykonasz-pyszny-obiad/!