Trufle to zdecydowanie najdroższe i nieco tajemnicze grzyby. Ponieważ rosną pod ziemią, człowiek może je znaleźć jedynie w towarzystwie specjalnie tresowanych psów. Dopiero od niedawna próbuje się hodować trufle, jednak jego najbardziej prestiżowy gatunek – trufla biała Tuber Magnatum Pico. Pochodzi z włoskiego Piemontu i zdecydowanie nie nadaje się do upraw.
Włoscy „truflarze”, w towarzystwie swoich psów wyruszają na poszukiwanie „złota z Alby”, kierując się regułą drzew, pod którymi trufla najchętniej rośnie. Są to okolice dębu, orzecha czy wierzb. Co roku w Albie – światowej stolicy białej trufli, odbywają się targi, gdzie restauratorzy z całego świata zjeżdżają na aukcje, aby zdobyć najlepsze truflowe egzemplarze.
Trufle są bez wątpienia wyrazem kuchni włoskiej w jej wersji wyrafinowanej i ekskluzywnej. Białe trufle z Alby, ale i inne odmiany trufli czarnej nadają niemal arystokratycznego charakteru każdej potrawie. Wiadomo, że trufle najlepiej sprawdzają się w towarzystwie najprostszych potraw. Z jajkiem sadzonym, wstążkowym jajecznym makaronem (np. tajarin – piemonckie cienkie wstążki) czy podane jedynie z masłem. Jednak dzisiaj trufla to prawdziwy obywatel świata i przez to zdobyła w kuchni charakter uniwersalny. Stała się elementem najbardziej wyrafinowanych dań i często nieoczywistych kulinarnych połączeń.
Trufle z firmy Inaudi
Ręcznie selekcjonowane przez ekspertów, najlepsze białe i czarne trufle są zamykane w słoiczkach i nadają się do spożywania przez długi czas.
Z ponad czterdziestoletniego doświadczenia firmy Inaudi zrodziły się wspaniałe produkty na bazie trufli – oliwy, octy, kremy, sosy, a także truflowe makarony, masło czy wreszcie miód truflowy. Sztandarowym specjałem Inaudi jest opatentowany krem La Tartufata z białej trufli z Alby z dodatkiem borowików. Wszystko wytwarzane jest tradycyjnymi metodami, sama firma mieści się w Piemoncie, czyli w ojczyźnie najbardziej prestiżowej białej trufli Tuber Magnatum Pico. Wpływa to na jakość truflowych specjałów.
O firmie Inaudi
Utworzona w 1971 roku w malowniczo położonej miejscowości Borgo San Dalmazio w Piemoncie, stanowi kontynuację rodzinnych tradycji. Z małego sklepiku, znanego ze sprzedaży grzybów i trufli, narodziła się firma. Od początku wyspecjalizowana była w wytwarzaniu najlepszych przetworów grzybnych i truflowych, a wszystko do dziś odbywa się rzemieślniczym, ręcznym trybem. Wybór najlepszych trufli i grzybów poparty jest wiedzą właścicieli. Piemoncki rodowód rodziny Inaudi z pewnością wpływa na ich naturalną, wrodzoną wiedzę na temat niuansów smakowych trufli i grzybów. Produkty Inaudi z sukcesem są sprzedawane na całym świecie, a firma może pochwalić się licznymi certyfikatami i nagrodami.