Makarony, trufle i oliwki, czyli Włochy na talerzu

Autor
kuchnia włoska

Kuchnia włoska jest znana na całym świecie. Każdego dnia na większość stołów trafia wiele produktów wywodzących się ze słonecznej Italii. Czasami nawet nie mamy pojęcia, że do typowo polskich dań dodajemy bardzo dużą ilość włoskich składników. Poznajmy więc najważniejsze z nich, a następnie przygotujmy wspaniałe potrawy, bazując na tych właśnie produktach.

Dlaczego Polacy kochają kuchnię włoską?

Większość z nas uwielbia tradycyjne polskie potrawy. Nic więc dziwnego, że niemalże w każdy weekend na naszym stole gości smaczny rosół czy kotlety schabowe i kapusta zasmażana. Nasze rodzime dania w większości przypadków są jednak bardzo tłuste i ciężkostrawne. Coraz częściej wybieramy więc coś lżejszego. Chociaż z pozoru kuchnia włoska nie należy do najbardziej dietetycznych, warto pamiętać, że jest bardzo zdrowa. Nie brak w niej bowiem produktów pełnoziarnistych, ryb czy owoców morza. Wszystkie te składniki dostarczają do organizmu sporą ilość substancji odżywczych. Przy okazji wybornie smakują, a potrawy na ich bazie są łatwe do przygotowania. Większość dań wykonamy bowiem z niewielu składników i zajmie nam to dosłownie kilka minut. Właśnie dlatego Polacy kochają makarony włoskie z sosem czy smaczną pizzę z dodatkami.

Makarony włoskie - danie z Włoch

Najpopularniejsze włoskie produkty

Włochy słyną z dużej ilości tradycyjnych produktów wytwarzanych na terenie tego kraju. W Polsce zdecydowanie najpopularniejsze są różnego typu makarony oraz czarne oliwki. Te dwa składniki wykorzystujemy niemalże każdego dnia. Na naszych stołach można znaleźć także dużą ilość nabiału. Sery włoskie, takie jak mozzarella, parmezan czy mascarpone to tylko jedne z kilku najpopularniejszych rodzajów serów, bez których nie możemy się obejść.

Fani gotowania oraz odkrywania nowych smaków często dodają do swoich dań nieco bardziej wykwintne włoskie produkty. Są nimi m.in. trufle. Grzyby te mają wyjątkowy smak oraz aromat, jednak ich cena może niektórych przerazić. Niekiedy za mały słoiczek tego produktu musimy zapłacić nawet kilkaset złotych, jednak zdecydowanie warto chociaż raz w życiu ich posmakować. Wśród włoskich produktów godnych polecania znajdą się także długo dojrzewające szynki, owoce morza, oliwy i oleje oraz desery, takie jak np. ciasteczka cantuccini.

Dania włoskie dla każdego

Mając więc do dyspozycji tak szeroki wachlarz najróżniejszych włoskich produktów, warto chociaż raz na jakiś czas przyrządzić tradycyjny obiad mieszkańców Italii. Co może znaleźć się na naszych talerzach? Zdecydowanie różnego typu dania bazujące na makaronie. Pyszne fusilli ze szpinakiem oraz serem mascarpone czy smaczna carbonara z parmezanem na pewno podbiją nasze serca i kubki smakowe. Nasze pociechy z pewnością ucieszą się natomiast z pizzy, lasagne czy gnocchi.

Przygotowując włoskie dania, szczególnie na romantyczną kolację, warto także pamiętać o wybornym winie z najróżniejszych zakątków Italii. Najpopularniejsze to oczywiście wytrawne trunki produkowane w Toskanii, Abruzzo czy Lombardii. Fani słodszych wersji również znajdą coś dla siebie.

Pizza z Włoch - dania kuchni włoskiej

Gdzie kupić prawdziwe włoskie produkty?

Prawdziwe włoskie produkty najlepiej kupić w sklepach internetowych. Wiele z nich sprowadza najróżniejsze składniki bezpośrednio z Włoch. Możemy więc być pewni, że spożywamy to, co najlepsze. Nie oznacza to oczywiście, że w sklepach stacjonarnych nie jesteśmy w stanie kupić dobrych jakościowo wyrobów. Udając się na zakupy, warto jednak dokładnie czytać etykiety.

Rate this post
Kategorie artykułu:
Kulinaria

Comments are closed.